söndag 22 januari 2012

Dagen har gått i bakandets tecken...

Det började med mina "västerbotten" scoones till frukost. Ett lätt bakat alternativ om man tycker om scoones vilket min älskade hustru gör.denna sats blir 6 bullar

Detta behöver du;
3 dl vete mjöl
1 dl grahams mjöl
2 msk bakpulver
0,5 msk salt
100 g smör
1,5 dl röd mjölk
1 krm grovmalen svartpeppar
2 dl riven västerbotten ost

Blanda de torra ingredienserna i matberedaren, tillsätt smöret i kuber. Kör igång beredaren och tillsätt mjölken låt gå tills en deg är skapad. Kavla ut tunt och lägg den rivna osten på tillsammans med svartpepparn. Rulla ihop till en rulle och skär i bitar, rulla bullar och lägg på plåt grädda på 250 grader i tio minuter....

Det andra brödet jag bakade var ett smidigt bröd för man gjorde det i långpanna. denna sats blir till två långpannor..

detta behöver du
100 g jäst
2 msk salt
2msk honung
4 msk olja
2 dl kli
2 dl krossade linfrö
2 solrosfrön
10 dl rågsikt
12 dl vetemjöl special
1 ägg
vallmofrön

Blanda jäst och salt i en skål, när jästen smällt tillsätt honung och olja. Värm mjölken finger varm, blanda mjölken och jäst blandningen. Tillsätt kli och linfrön och mjölet, arbeta degen smidig och låt jäsa 40 minuter under bakduk.dela degen på två delar och kavla ut i varsin långpanna. dela upp den kavlade degen i rutor men skär ej igenom. Låt jäsa i ytterligare 40 min. Grädda i nedre delen av ugnen 1 15 minuter 225 grader

2 kommentarer:

Annika kort & gott sa...

Det är toppen när du är på bakhumör! Både sconesen och brödet var jättegott.
puss

Myum sa...

Långpannebröd är alltid en hit. Du borde blogga mer om mat... och lägga ut mer recept ; )