söndag 20 maj 2012

Bästa hamburgaren med alla nödvändiga tillbehör

Alla stora hamburgerkedjor, släng er i väggen, för inget går upp mot en nygrillad och hemgjord hamburgare.

Här kommer recepten på burgaren, bröden, dressingen, två alternativ på coleslaw och hemgjorda pommes. Alltså allt som jag tycker behövs för en kanonburgare!

Recepten är en blandning av husgurun och grillmästaren Jonas Borsséns, andra jag hittat i kokböcker och på nätet och mina egna.



Fotot är taget av min fru Annika.

Hamburgare: (ca 8st)

Det här behöver du:
800 gram nötfärs (eller blandfärs)
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
ca 1 dl ketchup

Gör så här:
Hacka gullöken fint och fräs i stekpanna.
Finhacka vitlök och sänk värmen på fräset till medelvärme och lägg i vitlöken.
Fräs så att allt får fin gyllenbrun färg.
Stäng av värmen, häll i ketchupen och låt svalna i pannan.
Blanda färs med ketchup och lökblandningen.
Salta och peppra (svartpeppar) efter smak.

Forma burgare och låt vila i kyl fram till grillningen (minst 1 timme)
Grilla indirekt och pensla med Sweet Baby Ray´s barbecuesås (finns på citygross)


Hamburgerbröd: (ca 16 st)


Fotot är taget av min fru Annika.

Det här behöver du:
550 gram vetemjöl special
180 gram fint rågmjöl
75 gram smör
5 dl vatten
50 gram jäst
2 msk mörk sirap
1,5 tsk salt
2 msk svarta sesamfrön
2 msk vetekross
2 msk solrosfrön

Gör så här:
Smält smöret och tillsätt vattnet, kontrollera att vätskan är fingervarm.
Rör i jästen.
Tillsätt sirap och salt.
Blanda i mjölet.
Knåda 15 minuter i assistenten.
Täck degen med gladpack.
Jäs i 30 minuter.
Vänd ut degen på ett väl mjölat bord.
Dela degen i 16 jämnstora bitar.
Forma till bullar och tryck till.

Spraya bullarna med vatten och doppa dem i en blandning av sesamfrön, solrosfrön och vetekross.
Jäs i 30 minuter med gladpack över.
Grädda på 225 grader i 18-20 minuter.

Dressingen:

Det här behöver du:
2 äggulor
1 msk dijonsenap med honung
1 msk tomatpuré
1 msk rödvinsvinäger
1 msk chilisås (dock ej ketchuptyp)
1-2 tsk sambal oelek
1-2 krm curry
Rapsolja
2-3 msk bostongurka

Gör så här:
Blanda allt utom bostongurka och olja i en skål.
Vispa med ballongvisp tills det bildas ett skum.
Tillsätt olja under vispning, droppvis till att börja med.
När dressingen börjar få konsistens kan du tillsätta oljan i en fin stråle.
Tillsätt olja till önskad konsistens.
Smaka av med salt och svartpeppar och vänd försiktigt ner bostongurka. OBS! Tänk på att smakerna utvecklas i kylen.
Smakar bäst efter att ha vilat ett par timmar i kylen.

Hemgjorda pommes:
Friterat i all ära, men det är både nyttigare och godare med ugnsrostade.

Det här behöver du:
Potatis - en fast sort
Rapsolja
Salt och svartpeppar

Gör så här:
Skala och klyfta potatisen. Räkna ca 2-3 potatisar per portion.
Skölj potatisen i ett durkslag.
Låt rinna av ordentligt och låt dem torka till på en kökshandduk.
Lägg dem i en långpanna, häll på måttligt med olja, och se till att all potatis fått olja på sig.
Strö över grovmalen svartpeppar.
Tillaga i varmluftsugn på 200 grader i 40-45 minuter beroende på hur du vill ha din potatis.
Saltar gör du när potatisen är klar.

Coleslaw - (Patricks orginal):

Det här behöver du:
600 gram vitkål (ej färsk)
2 morötter
1 rödlök
½ dl majonäs (Hellmans)
1,5 dl creme fraiche
1-2 msk fransk senap
1 tsk socker
Grovmalen svartpeppar

Gör så här:
Strimla vitkålen med mandolin eller osthyvel för det blir godast med tunna strimlor.
Grovriv morötterna.
Skär tunna fina skivor av rödlöken.
Blanda majonäs, creme fraiche, senap och socker och smaka av med svartpeppar.
Blanda ihop allt och låt stå i kylen helst över natten.

Coleslaw - Årets bubblare:

Det här behöver du: 
500 gram salladskål
2 morötter
ca 1 dm purjolök
2 äggulor
1 msk äppelcidervinäger
4 msk dijonsenap
½ msk senapsfrön (gula eller bruna efter smak)
Rapsolja

Gör så här:
Strimla salladskålen fint.
Grovriv morötterna.
Skär purjolöken i tunna skivor.
Blanda äggulor, vinäger och senap.
Tillsätt olja, först droppvis och sedan i fin stråle.
Vispa och tillsätt olja till önskad konsistens.
Krossa senapsfröna och häll i dressingen, smaka av med salt och svartpeppar.
Blanda allt.
Låt stå i kylen fram till servering (minst 1 timme)

Lycka till i jakten på den godaste hamburgaren ever!
:::Putte:::

1 kommentar:

Anonym sa...

Då testar vi burgan ikväll! Skäm bort frun, lite mer än vanligt! Lina