söndag 23 september 2012

Sås både till huvudrätten och desserten

Nu var det jä....igt länge sedan jag gjorde något inlägg här i bloggen. Så är det i bland, man hinner knappt med sig själv och då blir inte någon prio på bloggen. I dag vill jag ge er två klassiska såser en till huvudrätten och en till desserten.
Pepparsås. En klassisk hemgjord sås med svartpeppar, grönpeppar samt rosepeppar som passar till biff, kött, kyckling, wallenbergare, biffar, köttfärsbiffar, grillat mm. 

 Detta behöver du  till 4 port pepparsås
  • 2 tsk rosépeppar
  • 2 tsk grönpeppar
  • 2 tsk svartpeppar
  • 4 st schalottenlökar
  • 1 msk smör
  • 1 msk tomatpure
  • 2 msk vetemjöl
  • 4 msk kalvfond och 3 dl vatten, har du 3 dl flytande kavlfond så använd det istället
  • 1 tsk socker
  • 1,5 dl grädde
  • 1 dl rött vin
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 msk soja
  • 2 krm salt

Så här gör du

  • Rosta pepparkornen i 110 grader varmluft i 15 min, mortla eller krossa pepparkornen fint.
  • Hacka schalottenlöken fint.
  • Värm en stekpanna och fräs löken i smöret någon minut under omrörning.
  • Tillsätt tomatpuren och pepparkornen. Fräs någon minut till.
  • Tillsätt vetemjöl och fräs lite till.
  • Häll på vatten samt kalvfond och låt koka ihop.
  • Tillsätt grädden, socker, rött vin, soja samt dijonsenap. Koka ihop.
  • Smaka av pepparsåsen med något kryddmått salt.
  Hemmagjord vaniljsås 

Detta behöver du
  • 8 ägg gulor
  • 7,5 dl röd mjölk
  • 1 vaniljstång
  • 1 dl strösocker
  • 2,5 msk maizena

Så här gör du

Blanda och vispa lätt ägg gulorna och maizena i en bunke. Snitta vaniljstången, koka upp mjölk, socker och vaniljstången under omrörning. när blandningen kokat upp tar du ut vaniljstången och skrapar ut de sista fröerna. Häll den varma mjölken över äggblandningen och sedan tillbaka i kastrullen och spisen. när såsen börjar att tjockna tar du den kastrullen från värmen. 













LYCKA TILL...

:::: Putte:::::

Inga kommentarer: